Szkoła Podstawowa nr 231 im. gen. Mariusza Zaruskiego
Szkoła Podstawowa nr 231 im. gen. Mariusza Zaruskiego
Search

Masy plastyczne oraz eksperymenty z wodą i nie tylko

Ciastolina bez gotowania:
Składniki podane w kolejności wsypywania ich do miski:
· 2 szklanki mąki pszennej
· 1 szklanka soli (drobnej, nie kryształki)
· 2 łyżki oleju roślinnego
· 2 łyżki (płaskie) proszku do pieczenia
· 1, 5 szklanki wrzącej wody (takiej co to dopiero się przegotowała)
· do wody dodać 1 łyżkę barwnika spożywczego
Całość mieszamy jakimś mieszadłem, najlepiej drewnianym, bo to słabiej przejmuje ciepło.Kiedy gorąca woda wsiąknie w resztę składników masa zrobi się ciepła, jednak pozwoli nam już na wyrobienie ręczne. Wyrabiamy więc przez chwilę masę rękami, aż konsystencją ciastolinę sklepową zacznie przypominać.

Mokry piasek:
· 3 szklanki mąki ( kukurydzianej)
· 1/2 szklanki oleju.
· Dodatki – brokat, przyprawy, barwnik w proszku.
W misce dokładnie łączymy składniki. Powstaje sypka wilgotna substancja, przypominająca drobny piasek, z której można robić babki. Jeśli dodamy jeszcze więcej oleju – powstanie masa plastyczna, która się rozkrusza. Można dodać przyprawy, posypkę do ciasta, zapach do ciasta, cekiny czy brokat.

Masa Tutti&Frutti:
· ½ butelka olejku do kąpieli 500 ml
· 350/400 mąki (skrobi) ziemniaczanej
Do olejku stopniowo dodajemy mąkę, cały czas mieszając.

Sztuczny, jadalny śnieg:
· Mąka ziemniaczana
· Olej spożywczy
Mieszamy składniki do oczekiwanej konsystencji,

Marchewkowa ciastolina:
· Marchewka
· Skrobia ziemniaczana
· Zapach do ciasta pomarańczowy
Ugotowane warzywo blendujemy na papkę (bez wody) , łączymy ze skrobią i opcjonalnie dodajemy zapach lub sok .

Kaszolina:
Składniki:
· Kasza manna
· Ciepła woda
· Opcjonalnie barwnik spożywczy
Kaszę zalewamy ciepłą wodą (z barwnikiem spożywczym ) i zagniatamy na jednolitą masę.

Sprytna ciastolina:
• szklanka mąki ziemniaczanej
• szklanka mąki pszennej
• 1/2 szklanki wody
• 3/4 szklanki oleju
• barwnik spożywczy
Składniki łączymy i wyrabiamy na jednolitą masę/ podany przepis jest na wersję glutkowatą. Jeśli chcemy mieć wersję ciastoliny należy dodać jeszcze po 1 szklance każdej z mąk.

Ciecz nieniutonowska:
· Mąka ziemniaczana
· Woda
· Barwniki
· Inne materiały ziarniste
Mieszamy mąkę ziemniaczaną z dużą ilością wody.

Sztuczny śnieg:
• Mąka ziemniaczana/ lub opocjonalnie soda oczyszczana (ok. 0, 5 kg).
• Pianka do golenia
• Brokat
Piankę wyciskamy do miski, do niej stopniowo dodajemy mąkę ziemniaczaną cały czas mieszając. Na koniec możemy dosypać brokat. Im więcej mąki, tym masa jest bardziej sypka

Masa aksamitna:
• Odżywka do włosów (dowolna)
• Mąka ziemniaczana (skrobia)
Do odżywki dodajemy małymi porcjami mąkę, mieszamy dokładnie, gdy masa gęstnieje, sprawdzamy, czy się nie klei,  następnie wyrabiamy w rękach. Jak jest gęsta to można dodać kilka kropli olejku.

Skip to content